Ali je detektor kovin učinkovit tudi kot detektor zlata?

Objavljeno v Tehnologija

Nomadis je podjetje, ki je specializirano za detektorje kovin in v njihovi spletni trgovini smo opazili, da ima kakšen detektor kovin pripisano oznako, da gre za detektor zlata.

Pa smo jih povprašali ali je detektor zlata tudi detektor kovin in obratno. Kot izkušeni strokovnjaki na področju detektorjev kovin so nam predstavili kompleksnost uporabe detektorjev kovin pri iskanju zlata.

Sprehodili se bomo skozi značilnosti detektorjev kovin, njihove prednosti in slabosti ter razmislili o njihovi učinkovitosti pri iskanju zlata. Poleg tega bomo pogledali tudi nekaj največjih najdb zlata, ki so jih odkrili s pomočjo detektorjev kovin.

Značilnosti detektorjev kovin:

Detektorji kovin so sofisticirane naprave, zasnovane za zaznavanje kovinskih predmetov pod zemljo. Njihovo delovanje temelji na izkoriščanju elektromagnetnih lastnosti kovin, ki se odražajo v spremembah elektromagnetnega polja. Pomembne značilnosti detektorjev kovin, ki bi jih lahko okarakterizirali kot detektor zlata, vključujejo:

 • Občutljivost: Detektorji kovin so sposobni zaznavati tudi najmanjše kovinske predmete na različnih globinah, odvisno od materiala, velikosti, položaja in oblike predmeta ter od lastnosti in mineralizacije okoliškega terena. Za iskanje zlata vsekakor potrebujemo detektor kovin, ki je občutljiv na najmanjše in nižje prevodne kovinske predmete.
 • Diskriminacija: Možnost nastavitve diskriminacije omogoča uporabniku, da določi, katere vrste kovin želi zaznavati, in katere želi ignorirati. To omogoča bolj natančno in učinkovito iskanje. Seveda je treba vzeti v obzir, da detektor kovin razlikuje kovine le po prevodnosti. Zato je nemogoče nastaviti detektor tako, da bo zaznal samo zlato – zaznal bo zlato in vse ostale kovine, ki imajo enako prevodnost kot zlato. In teh je kar nekaj.
 • Globina zaznavanja: Kvalitetni detektorji kovin omogočajo zaznavanje kovinskih predmetov na večjih globinah, kar je ključno pri iskanju zlata, ki se, če smo na pravem mestu, lahko nahaja globlje pod zemljo. Pri detektorjih kovin igrata veliko vlogo dve karakteristiki: velikost iskalne sonde in frekvenca na kateri detektor kovin deluje. Običajno so zlate najdbe drobne, zato je bolje uporabiti detektor zlata z majhno sondo in visoko frekvenco. Za podrobnosti in tehnične rešitve povprašajte Nomadis.

Učinkovitost detektorjev kovin pri iskanju zlata:

Detektorji kovin vsakega detektorista ponesejo na potovanje skozi čas, vsekakor pa so se izkazali kot zelo učinkovito orodje pri iskanju zlata. Da bi nek detektor kovin lahko imenovali detektor zlata, je treba upoštevati nekatere ključne vidike:

 • Občutljivost na zlato: Detektor kovin je sposoben zaznavati zlato in lahko deluje kot detektor zlata, saj ima tudi zlato elektromagnetne lastnosti, ki jih detektor zazna. Pomembno je uporabiti detektor, ki je dovolj občutljiv za zaznavanje majhnih količin zlata. Glede tehničnih karakteristik in specifičnih razlik med detektorji kovin, vam bodo najbolje svetovali v podjetju Nomadis. Za iskanje zlata uporabite detektor, ki ima visoko delovno frekvenco in relativno majhno sondo.
 • Diskriminacija drugih kovin: Pri iskanju zlata je ključno uporabiti detektor z možnostjo natančne diskriminacije, ki omogoča ločevanje med zlatom in drugimi kovinami. To preprečuje nepotrebno iskanje kovin, ki niso zanimive. Kljub temu bomo izkopali kar precej smeti, ki imajo enako prevodnost kot zlato.
 • Globina Zaznavanja: Pri iskanju zlata lahko detektorji kovin, ki imajo večjo globino zaznavanja, pomembno pripomorejo k uspehu. Zlato se na zlatonosnih terenih pogosto nahaja na večjih globinah, zato je ključno, da detektor doseže te globine. Seveda to velja za področja, kjer lahko pričakujemo kakšen večji kos zlata. Za iskanje drobcenih zlatih zrn bo bolje uporabiti detektor, ki zaznava izredno majhne najdbe, vendar zato dosega nekoliko manjšo globino.

Največje najdbe zlata z detektorjem kovin:

Nekatere od največjih najdb zlata v zgodovini so bile dosežene s pomočjo detektorjev kovin. Med najbolj impresivnimi najdbami so:

 1. Hand of Faith (1980): Odkrita v Viktoriji, Avstralija, je bila ta zlata konglomeratna najdba težka 27 kilogramov. Detektorist Kevin Hillier jo je odkril čisto po naključju za svojo prikolico z Garrett detektorjem kovin. Po današnjih standardih je bil to relativno enostaven detektor kovin, ki ne bi odreagiral na najmanjše najdbe. V tem primeru je bila najdba dovolj velika za detektor in detektorista.
Hand of Faith, razstavljen v hotelu Golden Nugget Las Vegas

The Golden Triangle (1981): Skupaj več kot 100 kg zlata je bilo odkritih s pomočjo detektorjev kovin v Viktoriji, Avstralija, kar je prispevalo k znatnemu gospodarskemu razcvetu območja. To področje je še danes eno najpopularnejših in najbolj donosnih pri lovcih na zlato.Staffordshire Saxon Gold Hoard (2009): Zlata zakladna najdba je bila odkrita leta 2009 v bližini vasice Hammerwich v Staffordshiru, Anglija. Zaklad je odkril ljubiteljski arheolog Terry Herbert, ki je uporabljal detektor kovin Whites, ki je v osnovi namenjen za klasično preiskovanje. Med rutinskim iskanjem je naletel na zlate kovinske predmete na globini do 30 cm. Po detajlnih profesionalnih arheoloških raziskavah je bilo odkritih okrog 4600 kovinskih najdb, od tega 5 kg zlatih predmetov iz saksonskega obdobja. Med najpomembnejšimi najdbami so bili zlati nakit, ornamenti, okrasni predmeti, orožje in cerkveni predmeti. Vsak predmet je bil izdelan z izjemno spretnostjo in umetniško domišljijo, kar priča o visoki stopnji razvitosti saksonske kulture.

Terry Herbert, najditelj saksonskega zaklada
Majhen delček zlatega zaklada

Najboljši detektorji kovin za iskanje zlata:

Pri iskanju zlata se izkažejo nekateri detektorji kovin kot bolj primerni od drugih. V spletni trgovini Nomadis imajo v prodajnem programu vse najnaprednejše detektorje kovin cenjenih in vodilnih proizvajalcev. Med najbolj priznane in učinkovite detektorje kovin, ki si zaslužijo ime detektor zlata spadajo:

 1. Minelab Equinox 900: Z izboljšanimi funkcijami in visoko občutljivostjo je Equinox 900 odličen za iskanje zlata v različnih terenskih pogojih. Deluje lahko na visokih frekvencah in v kompletu je že priložena majhna 6″ EQX sonda.
 2. Minelab Manticore: S svojo globino detekcije, natančnostjo in prilagodljivostjo je Minelab Manticore priljubljen med iskalci zlata po celem svetu. Minelab Manticore je najnovejši Minelabov detektor kovin, je izredno lahek in učinkovin na vseh terenih.
 3. Minelab CTX 3030: Z napredno BBS2 tehnologijo in visoko zmogljivostjo je CTX 3030 zanesljiv partner pri iskanju zlata na zahtevnih terenih. Odlično se izkaže tudi pri iskanju zlatega nakita na plažah in v morju.
 4. Minelab GPX 4500: Z možnostjo globjega iskanja in visoko občutljivostjo je GPX 4500 idealen za iskanje zakopanih zakladov zlata, kakor tudi izredno drobnih zlatih zrn v narvi..
 5. Garrett AT Gold: Znan po svoji stabilnosti in vzdržljivosti, je Garrett AT Gold priljubljen med iskalci zlata po vsem svetu. Detektor je primeren tudi za začetnike, vendar dosega odlične rezultate pri iskanju zlata, kakor tudi pri klasičnem iskanju. Izjemna globina detekcije!
 6. Goldmaster 24k: S svojo visoko občutljivostjo in natančno diskriminacijo je Goldmaster 24k odličen za iskanje zlata tudi v težje dostopnih terenih. Detektor Glodmaster 24k brez težav zazna izredno majhne najdbe in tudi v najzahtevnejših pogojih ohranja izjemno stabilno delovanje.
 7. XP ORX: Z lahko zasnovo in visoko občutljivostjo je XP ORX idealen za hitro in učinkovito iskanje zlata. XP ORX je bil zasnovan za učinkovito uporabo na zlatonosnih poljih po svetu. ORX ima na voljo veliko kombinacij glede na velikost sonde, slušalke in opremo – za podrobnosti povprašajte Nomadis. Z majhno, lahko in brezžično HF sondo dosega najvišje frekvence, zazna vsak drobec, kakor tudi težavne najdbe, ki jih drugi detektorji kovin ne zaznajo.

Zaključek:

Detektorji kovin so lahko zelo učinkovito orodje pri iskanju zlata, nekateri bi očitno lahko imeli naziv detektor zlata. Vendar je ključno izbrati pravi detektor kovin in ustrezno prilagoditi nastavitve glede na teren in želje uporabnika. V podjetju Nomadis vam nudijo svetovanje in široko paleto detektorjev kovin, med katerimi boste zagotovo našli tistega, ki bo izpolnil vaša pričakovanja pri iskanju zlata.