Cena spletne strani: Kako ne plačati preveč za odlično uporabniško izkušnjo?

Objavljeno v Marketing

V sodobnem digitalnem svetu je spletna stran nujna za vsako podjetje, ki želi uspešno poslovati. Spletna stran deluje kot vizitka podjetja na spletu, kjer se lahko predstavi potencialnim strankam, predstavi svoje produkte ali storitve in vzpostavi stik s kupci. Vendar pa se mnoga podjetja in posamezniki sprašujejo, koliko sploh stane izdelava spletnih strani. Pogosto se srečamo z mitom, da so spletne strani predrage in nedostopne. V resnici pa je cena spletne strani odvisna od številnih dejavnikov, ki jih bomo podrobneje predstavili v tem prispevku.

V nadaljevanju bomo razkrili:

 • Zakaj je spletna stran tako pomembna za podjetja v sodobnem digitalnem svetu.
 • Pogoste mite in napačne predstave o stroških izdelave spletnih strani, ki lahko podjetja odvrnejo od naložbe v spletno stran.
 • Dejavnike, ki vplivajo na ceno spletne strani, da boste lažje razumeli, kaj vpliva na končni strošek.
 • Nasvete, kako pridobiti najugodnejšo ponudbo za izdelavo spletne strani, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost končnega izdelka.

Na koncu boste imeli jasno predstavo o stroških izdelave spletne strani in o dejavnikih, ki vplivajo na ceno. To vam bo omogočilo, da se boste lažje odločili o naložbi v spletno stran in izbrali ponudnika, ki bo ustrezal vašim potrebam in proračunu.

cena spletne strani uvod

Dejavniki, ki vplivajo na ceno spletne strani

Velikost in kompleksnost spletne strani sta eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na končni strošek. Večja in kompleksnejša kot je spletna stran, več časa in virov bo potrebnih za njeno izdelavo, kar se bo odrazilo v višji ceni.

Tukaj je nekaj elementov, ki vplivajo na velikost in kompleksnost spletne strani:

 • Število strani in podstrani: Več strani in podstrani bo pomenilo več dela za razvijalce in oblikovalce, kar bo povečalo končni strošek.
 • Funkcionalnosti in interaktivnost: Dodatne funkcionalnosti, kot so obrazci za vnos podatkov, interaktivni elementi ali integracija z drugimi platformami, lahko močno povečajo kompleksnost in s tem ceno spletne strani.
 • Sistem za upravljanje vsebine (CMS): Uporaba CMS-ja, kot so WordPress ali Drupal, lahko poenostavi upravljanje spletne strani, vendar lahko hkrati pomeni dodatne stroške za licenco in integracijo.

Oblikovanje in uporabniška izkušnja sta prav tako pomembna dejavnika, ki vplivata na ceno spletne strani.

Elementi, ki vplivajo na oblikovanje in uporabniško izkušnjo:

 • Unikatno grafično oblikovanje po meri: Če želite spletno stran z edinstvenim dizajnom, ki bo odražala vašo znamko, boste morali plačati za delo oblikovalca.
 • Uporaba predlog in gradnikov: Uporaba predlog in gradnikov lahko zniža stroške, vendar lahko omeji vašo kreativno svobodo in prilagoditev spletne strani.
 • Odzivno oblikovanje: Poskrbite, da bo vaša spletna stran odzivna in se bo optimalno prikazovala na vseh napravah, kar lahko pomeni dodatne stroške pri razvoju.
Dejavniki, ki vplivajo na ceno spletne strani

Vsebina je ključni element vsake spletne strani in lahko močno vpliva na njeno ceno.

Elementi, ki vplivajo na ceno vsebine:

 • Količina in kakovost besedil, slik in videoposnetkov: Več vsebine bo pomenilo več dela za ustvarjalce vsebin in s tem višjo ceno.
 • Potreba po pisanju in prevajanju vsebin: Če potrebujete pomoč pri pisanju ali prevajanju vsebin, boste morali to vključiti v proračun.

V nadaljevanju bomo podrobneje predstavili različne cenovne modele za izdelavo spletnih strani, da boste lažje izbrali model, ki bo ustrezal vašim potrebam in proračunu.

Različni cenovni modeli za izdelavo spletnih strani

Pri izbiri ponudnika za izdelavo spletne strani se boste srečali z različnimi cenovnimi modeli. Najpogostejši modeli so:

Fiksna cena spletne strani

Pri tem modelu se vnaprej dogovorite o fiksni ceni za izdelavo spletne strani. To vam omogoča lažje načrtovanje proračuna, hkrati pa se izognete neprijetnim presenečenjem.

Prednosti fiksne cene so:

 • Predvidljivost: Točno veste, koliko boste plačali za izdelavo spletne strani.
 • Nadzor: Sami določite obseg projekta in funkcionalnosti, ki jih želite.
 • Varnost: Ni nevarnosti, da bi stroški presegli vaš proračun.

Slabosti fiksne cene pa so:

 • Omejitve: Težko je vnaprej določiti vse podrobnosti projekta, kar lahko pomeni dodatne stroške za spremembe v poznejših fazah.
 • Manj fleksibilnosti: Težje je dodajati nove funkcionalnosti ali spreminjati obseg projekta po dogovoru o fiksni ceni.
 • Višja cena: Fiksna cena običajno vključuje varnostno maržo za ponudnika, kar lahko pomeni višji končni strošek za vas.

Urna postavka

Pri tem modelu plačate za čas, ki ga razvijalci in oblikovalci porabijo za delo na vaši spletni strani. To je lahko dobra možnost, če:

 • Niste prepričani o obsegu projekta: Urna postavka vam omogoča večjo fleksibilnost pri dodajanju ali odstranjevanju funkcionalnosti med delom.
 • Imate omejen proračun: Začnete lahko z manjšo spletno stranjo in jo postopoma dopolnjujete z novimi funkcionalnostmi.
 • Želite tesno sodelovati z razvijalci: Urna postavka vam omogoča večji nadzor nad delom in sprotno spremljanje napredka.

Slabosti urne postavke pa so:

 • Nepredvidljivost: Težko je vnaprej oceniti končni strošek, saj je odvisen od dejanskega časa, porabljenega za delo.
 • Manj nadzora: Niste omejeni z vnaprej določenim obsegom projekta, kar lahko pomeni višje stroške, če se projekt razvleče.
 • Potreba po nadzoru: Sami morate nadzorovati delo razvijalcev in oblikovalcev, da se izognete nepotrebnemu porabljanju časa in s tem višjimi stroški.
Različni cenovni modeli za izdelavo spletnih strani

Model naročnine

Pri tem modelu plačate mesečno naročnino za uporabo spletne strani. To je dobra možnost, če:

 • Želite redno posodabljati spletno stran: Model naročnine običajno vključuje vzdrževanje in posodobitve spletne strani.
 • Niste tehnično podkovani: Ponudnik poskrbi za vse tehnične vidike spletne strani, vi pa se lahko osredotočite na vsebino in promocijo.
 • Imate omejen proračun: Mesečna naročnina vam omogoča lažje načrtovanje proračuna.

Slabosti modela naročnine pa so:

 • Manj fleksibilnosti: Vezani ste na pogodbo o naročnini in težko je spreminjati funkcionalnosti ali obseg spletne strani.
 • Višji stroški na dolgi rok: Če nameravate spletno stran uporabljati dlje časa, lahko model naročnine pomeni višje stroške v primerjavi z fiksno ceno.
 • Omejitve lastništva: Spletna stran ni v vaši lasti, ampak v lasti ponudnika.

Pri izbiri cenovnega modela je pomembno upoštevati vaše potrebe, proračun in tehnično znanje. V naslednjem poglavju vam bomo predstavili nekaj nasvetov, kako pridobiti najugodnejšo ponudbo za izdelavo spletne strani.

Kako pridobiti najugodnejšo ponudbo?

Pri izbiri ponudnika za izdelavo spletne strani je pomembno, da pridobite več ponudb od različnih ponudnikov in jih med seboj primerjate. To vam bo omogočilo, da se prepričate, da dobite najboljšo možno ponudbo za svoj denar.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako pridobiti najugodnejšo ponudbo:

1. Pridobite več ponudb od različnih ponudnikov:

Ne zanašajte se na samo eno ponudbo. Pridobite vsaj tri do pet ponudb od različnih ponudnikov, da boste lahko primerjali cene in storitve.

2. Jasno opredelite svoje potrebe in cilje:

Preden se obrnete na ponudnike, jasno opredelite svoje potrebe in cilje. Kaj želite doseči s spletno stranjo? Kakšne funkcionalnosti potrebujete? Koliko ste pripravljeni plačati?

Kako pridobiti najugodnejšo ponudbo

3. Prepričajte se, kaj je vključeno v ceno:

Pri primerjavi ponudb se prepričajte, da razumete, kaj je vključeno v ceno. Ali cena spletne strani vključuje gostovanje, vzdrževanje, posodobitve, varnostne kopije, SEO optimizacijo?

4. Ne bojte se pogajati:

Ne bojte se pogajati o ceni in storitvah. Če ste prepričani, da lahko dobite boljšo ponudbo, se ne bojte predstaviti svojih argumentov ponudniku.

Poleg teh nasvetov vam svetujemo, da:

 • Preberete mnenja o različnih ponudnikih.
 • Se pozanimate o referencah ponudnikov.
 • Vprašate ponudnike o njihovih izkušnjah in znanju.

Izdelava spletne strani je pomembna naložba. Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste lahko pridobili najugodnejšo ponudbo in dobili spletno stran, ki bo ustrezala vašim potrebam in proračunu.

Čisto na koncu prispevka bomo predstavili tudi nekaj pogostih vprašanj o stroških izdelave spletnih strani.

Kakšna bo torej vaša cena spletne strani?

V prispevku smo predstavili ključne dejavnike, ki vplivajo na ceno izdelave spletne strani. Spoznali smo, da je cena odvisna od številnih dejavnikov, kot so velikost in kompleksnost spletne strani, oblikovanje in uporabniška izkušnja, vsebina ter model cenovnika.

Kakšna bo torej vaša cena spletne strani

Pomembno je poudariti, da cena spletne strani ni edini dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri izbiri ponudnika. Prav tako pomembno je, da izberete ponudnika, ki ima izkušnje in znanje za izdelavo spletne strani, ki bo ustrezala vašim potrebam in ciljem.

Dobro zasnovana spletna stran lahko prinese veliko vrednosti vašemu podjetju.

Spletna stran vam omogoča, da:

 • Predstavite svoje podjetje potencialnim strankam.
 • Ponudite svoje produkte ali storitve na spletu.
 • Vzpostavite stik s kupci in zgradite odnose.
 • Povečate prodajo in prihodke.

Če niste prepričani, kje začeti, vam svetujemo, da se obrnete na nekaj ponudnikov in pridobite brezplačne ponudbe. Preden se odločite za ponudnika, se prepričajte, da razumete vse podrobnosti projekta in da ste seznanjeni s končnim stroškom.

Cena spletne strani – pogosta vprašanja

Kakšna je povprečna cena izdelave spletne strani pri nas?

Povprečna cena izdelave spletne strani v Sloveniji se giblje med 500 € in 5.000 €. Končna cena je odvisna od dejavnikov, ki smo jih predstavili v tem članku. Seveda boste našli tudi spletne strani za 200 ali 300 €, ampak pred „nakupom“ takih strani svetujemo ,da res preverite, kaj boste dobili in od koga.

Kateri dejavniki najbolj vplivajo na to, kakšna bo cena spletne strani?

Največji vpliv na stroške spletne strani imajo:

 • Velikost in kompleksnost spletne strani
 • Oblikovanje in uporabniška izkušnja
 • Vsebina
 • Cenovni model

Kako lahko prihranim pri izdelavi spletne strani?

Obstaja nekaj načinov, kako lahko prihranite pri izdelavi spletne strani:

 • Izberite preprost dizajn in uporabniško izkušnjo.
 • Uporabite predloge in gradnike.
 • Napišite vsebino sami.
 • Izberite urno postavko

Kakšna je razlika med fiksno ceno in urno postavko za izdelavo spletnih strani?

Pri fiksni ceni se vnaprej dogovorite o končnem strošku izdelave spletne strani. Pri urni postavki pa plačate za čas, ki ga razvijalci in oblikovalci porabijo za delo na vaši spletni strani.

Upamo, da vam je bil ta prispevek v pomoč pri razumevanju stroškov izdelave spletnih strani.

Dodatno: