8 najpogostejših vprašanj o dizajnu spletnih strani

Objavljeno v Marketing

Ste že kdaj pomislili, kako so ustvarjene tiste čudovite spletne strani, ki vas vedno znova navdušijo? No, to je umetnost spletnega dizajna v akciji!

Čeprav se na prvi pogled zdi kot čarovnija, pa je v resnici dosegljivo vsakomur, ki si želi osvojiti osnove tega obrt. V tem priročniku za začetnike bomo skupaj raziskali, kaj natančno je spletni dizajn, kaj so njegovi ključni gradniki in kako se lahko tudi vi lotite ustvarjanja čudovitih spletnih strani. Če želite razkriti skrivnosti privlačnih in funkcionalnih spletnih mest, ste na pravem mestu!

Dodatno:

Kako začeti z oblikovanjem spletnih strani?

Začetek z oblikovanjem spletnih strani lahko zahteva nekaj korakov, vključno z:

 1. Pridobite znanje: Začnite z učenjem osnovnih konceptov spletnega oblikovanja, kot so HTML, CSS in JavaScript. Obstaja veliko brezplačnih in plačljivih virov na spletu, kot so spletni tečaji, vadnice in knjige.
 2. Izberite orodja: Odločite se, katera orodja želite uporabiti za oblikovanje spletnih strani. To lahko vključuje urejevalnike besedil, grafične urejevalnike, ogrodja (frameworks) in druge razvojne pripomočke. Priljubljena orodja vključujejo Visual Studio Code, Adobe XD, Sketch, Bootstrap in jQuery.
 3. Razvijte koncept: Preden začnete z oblikovanjem, si zamislite, kaj želite doseči s svojo spletno stranjo. Razmislite o ciljni publiki, namenu strani, želenem izgledu in funkcionalnosti.
 4. Načrtujte uporabniško izkušnjo (UX): Pomembno je, da načrtujete, kako bodo obiskovalci interagirali s spletno stranjo. Razmislite o navigaciji, razporeditvi vsebine, uporabniških tokovih in drugih vidikih uporabniške izkušnje.
 5. Oblikujte vmesnik (UI): Ko imate načrt UX, lahko začnete z oblikovanjem vmesnika. Uporabite svoje znanje o barvah, tipografiji, ikonografiji in vizualni hierarhiji, da ustvarite privlačen in funkcionalen dizajn.
 6. Izvedba in testiranje: Ko je dizajn končan, ga pretvorite v kodo s pomočjo HTML, CSS in JavaScript. Med tem postopkom redno preverjajte, ali se spletna stran pravilno prikazuje in deluje v različnih brskalnikih in napravah.
 7. Optimizacija in vzdrževanje: Končna stopnja je optimizacija vaše spletne strani za hitrost nalaganja, SEO (optimizacija za iskalnike) in varnost. Poleg tega redno vzdržujte svojo spletno stran, da ohranite varnost, delovanje in aktualnost vsebine.
začetek oblikovanja spletnih strani

S temi koraki lahko začnete z oblikovanjem spletnih strani in postopoma izboljšujete svoje veščine skozi prakso in izkušnje.

Katera programska oprema je najboljša za oblikovanje spletnih strani?

Izbira programske opreme za oblikovanje spletnih strani je odvisna od vaših potreb, preferenc in izkušenj. Tu je nekaj priljubljenih orodij, ki jih lahko uporabite:

 1. Visual Studio Code: Brezplačen urejevalnik besedil, ki ga je razvil Microsoft. Je zelo priljubljen med spletnimi razvijalci zaradi svoje prilagodljivosti, razširljivosti in bogatih funkcij.
 2. Adobe Dreamweaver: To je plačljiv programski paket, ki ga je razvilo podjetje Adobe. Dreamweaver omogoča vizualno oblikovanje spletnih strani in integrira tudi urejevalnik kode za ročno urejanje HTML, CSS in JavaScript.
 3. Sketch: Priljubljeno orodje med oblikovalci, zlasti za oblikovanje vmesnikov (UI). Omogoča ustvarjanje visokokakovostnih vektorskih grafik, ki jih je mogoče enostavno pretvoriti v spletni dizajn.
 4. Adobe XD: Adobe XD je namenjen oblikovanju uporabniških izkušenj (UX). Omogoča ustvarjanje interaktivnih prototipov, načrtovanje vsebine in sodelovanje z drugimi člani ekipe.
 5. Figma: Spletno orodje za oblikovanje vmesnikov, ki omogoča sodelovanje v realnem času med več uporabniki. Figma je priljubljena izbira za ekipno delo in oblikovanje prototipov.
 6. Bootstrap: Če želite uporabiti ogrodje za hitro oblikovanje odzivnih spletnih strani, je Bootstrap odlična izbira. Gre za odprtokodno knjižnico CSS in JavaScript komponent, ki olajša oblikovanje sodobnih in odzivnih spletnih strani.
 7. WordPress: Če želite hitro postaviti spletno stran s pomočjo prednastavljenih predlog, lahko uporabite WordPress. Gre za platformo za upravljanje vsebine (CMS), ki omogoča enostavno urejanje in objavljanje vsebine brez potrebe po kodiranju.

Navedene programske rešitve so le nekatere izmed mnogih možnosti. Pomembno je, da izberete tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam in preferencam glede na vrsto projekta, ki ga želite izvesti, ter vaše znanje in izkušnje.

Kako izbrati pravo barvno paleto za spletno stran?

Izbira prave barvne palete za spletno stran je pomembna, saj lahko močno vpliva na dojemanje in uporabniško izkušnjo obiskovalcev. Tu je nekaj korakov, ki vam bodo pomagali izbrati ustrezno barvno paleto:

 1. Razmislite o ciljih in namenu: Preden izberete barvno paleto, premislite o ciljni publiki in namenu vaše spletne strani. Barve lahko močno vplivajo na razpoloženje in dojemanje blagovne znamke, zato se prepričajte, da izberete tiste, ki ustrezajo vašim ciljem.
 2. Upoštevajte psihologijo barv: Različne barve lahko sprožijo različne čustvene odzive pri ljudeh. Na primer, modra je pogosto povezana s stabilnostjo in zaupanjem, rumena z energijo in optimizmom, rdeča z strastjo in pozornostjo itd. Raziskajte psihologijo barv in izberite tiste, ki ustrezajo sporočilu, ki ga želite posredovati.
 3. Uporabite orodja za izbiro barv: Obstaja veliko spletnih orodij, ki vam lahko pomagajo izbrati harmonično barvno paleto. Na primer, Color Hunt, Adobe Color, pa tudi spletni urejevalniki kot Canva in Figma ponujajo funkcije za izbiro barv.
 4. Razmislite o kontrastu: Zagotovite, da so barve dovolj kontrastne, da omogočajo enostavno branje in navigacijo po spletni strani. Upoštevajte tudi barvne primanjkljaje (barvna slepota) in se prepričajte, da so ključne informacije jasno razvidne tudi brez barvnih razlik.
 5. Preizkusite več možnosti: Ne bojte se eksperimentirati z različnimi barvnimi kombinacijami, preden se odločite za končno paleto. Lahko ustvarite več konceptov in jih preizkusite v kontekstu vaše spletne strani, da vidite, kateri deluje najbolje.
 6. Uskladite z blagovno znamko: Če obstaja že obstoječa blagovna znamka, upoštevajte njen slog, logotip in druge elemente, ko izbirate barvno paleto za spletno stran. Pomembno je, da se barve skladijo z obstoječo identiteto blagovne znamke.

S premišljeno izbiro barvne palete lahko ustvarite vizualno privlačno in učinkovito spletno stran, ki bo pritegnila pozornost obiskovalcev in posredovala želeno sporočilo.

barvna paleta spletne strani

Kakšne so najboljše prakse za oblikovanje uporabniške izkušnje (UX) pri spletnih straneh?

Oblikovanje uporabniške izkušnje (UX) je ključnega pomena za ustvarjanje uspešnih spletnih strani, ki zagotavljajo pozitivno in učinkovito izkušnjo uporabnikov. Tu je nekaj najboljših praks za oblikovanje uporabniške izkušnje pri spletnih straneh:

 1. Razumevanje ciljne publike: Pomembno je, da dobro razumete potrebe, cilje, preference in vedenjske vzorce vaše ciljne publike. S tem lahko ustvarite izkušnjo, ki je prilagojena uporabnikom in izpolnjuje njihove potrebe.
 2. Jasna navigacija: Zagotovite, da je navigacija po spletni strani jasna, dosledna in enostavna za uporabo. Uporabite logično strukturo menijev in podmenijev ter vključite iskalno polje za lažje iskanje vsebine.
 3. Hitrost nalaganja: Optimizirajte spletno stran za hitrost nalaganja, saj dolgi časi nalaganja negativno vplivajo na uporabniško izkušnjo. To lahko dosežete z optimizacijo slik, minimizacijo HTTP zahtev, uporabo predpomnilnikov in drugimi tehnikami.
 4. Odzivnost: Poskrbite, da je vaša spletna stran odzivna in se pravilno prilagaja različnim napravam in zaslonom. To je ključno za zagotavljanje dosledne izkušnje uporabnikov ne glede na to, ali brskajo po spletni strani na namiznem računalniku, tablici ali pametnem telefonu.
 5. Kakovostna vsebina: Ponudite uporabnikom relevantno, koristno in privlačno vsebino. Vključite vizualne elemente, kot so slike, videoposnetki in infografike, ter jasno in razumljivo besedilo.
 6. Enostavna uporaba obrazcev: Če na vaši spletni strani uporabljate obrazce, poskrbite, da so enostavni za izpolnjevanje in razumevanje. Zmanjšajte število obveznih polj in zagotovite jasna navodila za uporabo.
 7. Konsistenten slog in oblikovanje: Uporabite dosleden slog oblikovanja po vsej spletni strani, vključno z barvnimi shemami, tipografijo, ikonografijo in razporeditvijo elementov. To pomaga ustvariti prepoznavno in profesionalno blagovno izkušnjo.
 8. Prilagajanje uporabniškim potrebam: Omogočite uporabnikom možnost prilagajanja nekaterih elementov, kot so nastavitve jezika, velikosti pisave ali teme, da lahko ustvarijo izkušnjo, ki ustreza njihovim preferencam.

Z upoštevanjem teh najboljših praks lahko ustvarite uporabniško izkušnjo, ki je intuitivna, privlačna in učinkovita ter zagotavlja zadovoljstvo in zvestobo uporabnikov.

Kako izboljšati uporabniški vmesnik (UI) na spletni strani?

Izboljšanje uporabniškega vmesnika (UI) na spletni strani je ključnega pomena za ustvarjanje prijetne, intuitivne in učinkovite izkušnje za obiskovalce. Tu je nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo izboljšati UI vaše spletne strani:

 1. Skrčite izbiro barv: Uporabite omejeno paleto barv, da ohranite kohezivnost in preprostost. Izberite barve, ki se ujemajo s celotnim slogom in blagovno znamko vaše spletne strani.
 2. Uporabite jasno tipografijo: Izberite tipografijo, ki je enostavna za branje in privlačna za oko. Upoštevajte hierarhijo pisav, da poudarite pomembne naslove, podnaslove in vsebino.
 3. Poskrbite za enostavno navigacijo: Navigacija mora biti jasna, dosledna in enostavna za uporabo. Uporabite logično razporeditev menijev in podmenijev ter vključite iskalno polje za lažje iskanje vsebine.
 4. Ohranite dosleden slog oblikovanja: Uporabite dosledne elemente oblikovanja, kot so gumbi, ikone, oblike in prehodi, po vsej spletni strani. To pomaga ustvariti prepoznavno in profesionalno izkušnjo.
 5. Optimizirajte razporeditev in razporeditev elementov: Razporeditev elementov na spletni strani naj bo logična in intuitivna. Pomembne elemente postavite na vidna mesta, da uporabniki hitro najdejo, kar iščejo.
 6. Ponudite odzivne elemente: Elementi na spletni strani naj se pravilno prilagajajo različnim napravam in zaslonom. Zagotovite, da so gumbi dovolj veliki in enostavni za dotik na mobilnih napravah.
 7. Vključite vizualne elemente: Uporabite vizualne elemente, kot so slike, videoposnetki, ikone in grafike, da olajšate razumevanje vsebine in ustvarite privlačen videz.
 8. Testirajte uporabniško izkušnjo: Redno testirajte uporabniško izkušnjo vaše spletne strani z dejanskimi uporabniki. S pomočjo povratnih informacij lahko prepoznate morebitne težave in izboljšate uporabniški vmesnik.

Z izvajanjem teh korakov lahko postopoma izboljšate uporabniški vmesnik vaše spletne strani, kar bo povečalo zadovoljstvo uporabnikov in učinkovitost spletnega mesta.

uporabniški vmesnik spletne strani

Kako narediti spletno stran odzivno (responsive)?

Narediti spletno stran odzivno (responsive) pomeni, da se spletna stran pravilno prilagodi različnim napravam in zaslonom, na katerih jo obiskovalci uporabljajo, kot so namizni računalniki, tablice in pametni telefoni. Tu je nekaj ključnih korakov za ustvarjanje odzivne spletne strani:

 1. Uporabite prilagodljiv layout: Namesto fiksnega layouta uporabite prilagodljiv layout, ki se prilagaja velikosti zaslona naprave. To lahko dosežete z uporabo enote, kot so odstotki ali em, namesto fiksnih enot, kot so piksli.
 2. Uporabite CSS media queries: CSS media queries omogočajo določanje različnih stilov za različne velikosti zaslonov. Definirajte različne CSS pravila za različne naprave in zaslone, na primer za mobilne naprave, tablice in namizne računalnike.
 3. Optimizirajte slike: Uporabite slike, ki se pravilno prilagajajo velikosti zaslona, da zmanjšate čas nalaganja in izboljšate uporabniško izkušnjo. Uporabite tudi atribut “srcset” za prikaz različnih različic slike za različne naprave in ločljivosti.
 4. Prilagodite navigacijo: Navigacija na spletni strani naj se prilagodi velikosti zaslona, da je enostavna za uporabo na vseh napravah. Uporabite lahko hamburger meni ali druge oblike skrite navigacije za manjše zaslone.
 5. Optimizirajte besedilo in vsebino: Poskrbite, da bo besedilo in vsebina na spletni strani berljiva in uporabna na vseh napravah. Prilagodite dolžino besedila, velikost pisave in razporeditev vsebine za različne velikosti zaslonov.
 6. Testirajte na različnih napravah: Redno preverjajte odzivnost vaše spletne strani na različnih napravah in zaslonih, vključno z mobilnimi napravami, tablicami in namiznimi računalniki. To vam bo pomagalo prepoznati morebitne težave in izboljšati uporabniško izkušnjo.

S pravilnim upoštevanjem teh korakov lahko ustvarite odzivno spletno stran, ki se bo pravilno prilagajala različnim napravam in zagotavljala dosledno in prijetno uporabniško izkušnjo.

Še:

Kako optimizirati spletno stran za hitro nalaganje?

Optimizacija hitrosti nalaganja je ključnega pomena za zagotavljanje pozitivne uporabniške izkušnje in izboljšanje uvrstitve vaše spletne strani v iskalnikih. Tu je nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo optimizirati hitrost nalaganja vaše spletne strani:

 1. Optimizacija slik: Slike so pogosto največji vir počasnega nalaganja spletnih strani. Uporabite stisnjene slike z ustrezno velikostjo in ločljivostjo ter uporabite formate slik, kot so JPEG, PNG ali WebP, ki omogočajo hitro nalaganje.
 2. Minificiranje HTML, CSS in JavaScript datotek: Odstranite nepotrebne bele prostore, komentare in nepotrebne znake iz HTML, CSS in JavaScript datotek. Uporabite tudi minificiranje in združevanje datotek, da zmanjšate velikost datotek in pospešite nalaganje.
 3. Izboljšanje strežniškega odziva: Poskrbite, da je vaš spletni strežnik optimiziran za hitro odzivnost. Uporabite hitro spletno gostovanje, izberite zmogljive strežnike in uporabite predpomnilnike in druge tehnike za izboljšanje hitrosti nalaganja.
 4. Uporaba predpomnilnikov (caching): Uporabite predpomnilnike za shranjevanje statičnih datotek, kot so slike, CSS in JavaScript, na strani obiskovalcev. To zmanjša čas nalaganja, saj se datoteke ne morajo vsakič znova prenašati s strežnika.
 5. Zmanjšanje števila HTTP zahtev: Zmanjšajte število HTTP zahtev, ki jih brskalnik pošlje strežniku, tako da združite in minificirate datoteke CSS in JavaScript ter uporabite slikovne sprite (sprite sheet) za združevanje več slik v eno.
 6. Uporaba CDN (Content Delivery Network): Uporabite CDN za dostavo vsebin, ki omogoča distribucijo vaših statičnih vsebin na različne strežnike po vsem svetu. To lahko znatno izboljša hitrost nalaganja spletnih strani za obiskovalce po vsem svetu.
 7. Preložite nalaganje neobveznih vsebin: Preložite nalaganje neobveznih vsebin, kot so JavaScript knjižnice in tretjeosebni vtičniki, dokler se glavna vsebina ne prikaže. To omogoča hitrejši začetni prikaz strani in boljšo uporabniško izkušnjo.
 8. Redno preverjanje in optimizacija: Redno preverjajte hitrost nalaganja vaše spletne strani s pomočjo orodij, kot so Google PageSpeed Insights ali GTmetrix, ter izvajajte potrebne spremembe za optimizacijo hitrosti nalaganja.

Z upoštevanjem teh korakov lahko izboljšate hitrost nalaganja vaše spletne strani in zagotovite boljšo uporabniško izkušnjo ter izboljšate svojo uvrstitev v iskalnikih.

Dodatno:

hitro nalaganje spletne strani

Kako integrirati animacije v spletno oblikovanje?

Integracija animacij v spletno oblikovanje lahko obogati uporabniško izkušnjo in pripomore k boljšemu angažiranju obiskovalcev. Tu je nekaj načinov, kako lahko integrirate animacije v spletno oblikovanje:

 1. CSS animacije: CSS animacije omogočajo preprosto ustvarjanje preprostih animacij brez uporabe JavaScripta. Uporabite ključne okvirje (@keyframes) za določanje animacijskih korakov in uporabite CSS lastnosti, kot so transform, opacity in transition, za ustvarjanje različnih animacijskih učinkov.
 2. JavaScript animacije: JavaScript vam omogoča bolj zapletene in interaktivne animacije. Uporabite knjižnice, kot so jQuery, Anime.js ali GreenSock Animation Platform (GSAP), ki vam omogočajo enostavno ustvarjanje kompleksnih animacij z uporabo JavaScripta.
 3. SVG animacije: Uporabite animirane SVG grafike za ustvarjanje dinamičnih in privlačnih vizualnih učinkov. SVG (Scalable Vector Graphics) omogoča ustvarjanje kompleksnih animacij, kot so gibanje poti, zamenjava oblike in spreminjanje barv.
 4. CSS transitions: Uporabite CSS transitions za ustvarjanje preprostih animacij prehoda med stanji elementov, na primer ob hoverju, kliku ali drugih interakcijah uporabnika. CSS transitions so preprosti za uporabo in ne zahtevajo veliko kode.
 5. Paralaksne animacije: Paralaksne animacije ustvarjajo iluzijo globine in gibanja na spletni strani. Uporabite CSS ali JavaScript, da ustvarite paralaksne učinke pri premikanju ozadij, slik ali drugih elementov v različnih hitrostih med gibanjem uporabnika.
 6. Animirani vstopi (entrance animations): Dodajte animacije, ki se sprožijo ob vstopu vsebine ali elementa v vidno območje brskalnika. To lahko vključuje pojavljanje, drsenje, zasuk ali kakršno koli drugo animacijo, ki poudarja element in pritegne pozornost uporabnika.
 7. Interaktivne animacije: Integrirajte interaktivne animacije, ki se odzivajo na dejanja uporabnika, kot so klik, premik miške ali vnos v polje. To lahko vključuje animirane gumbe, drsnike ali druge elemente, ki spodbujajo uporabniško interakcijo.

Pri integraciji animacij v spletno oblikovanje bodite pozorni, da animacije ne postanejo moteče ali preveč obremenjujoče za uporabnike. Uporabite jih premišljeno, da dopolnijo in izboljšajo uporabniško izkušnjo, ne pa da jo ovirajo.