6 super enostavnih metod za hitro gradnjo povratnih povezav (ki se jih, kljub temu, da so stare, ne splača vreči v smeti)

Objavljeno v Blog | 0

Pri offsite SEO mentoriranju, se ena izmed mojih debat, skoraj vedno dotika tudi tega, kakšne vrste povratnih povezav, sploh obstajajo. In kako hitro graditi povratne povezave.

.

kako hitro graditi povratne povezaveRazloga za to sta dva:

.

  • kdor pozna več različnih tipov povratnih povezav, ima “širši arzenal idej” na kakšne načine lahko hitro napada prve Googlove pozicije
  • kdor razume razliko med posameznimi tipi povratnih povezav, si bo lažje sestavil stroškovno oceno boja za top Googlove pozicije

.

Spodaj zato, na hitro, razložim različne vrste povratnih povezav, tisti, ki pa vam bo tematika zanimiva, pa boste med člankom našli cel kup povezav do seznamov, ki jih lahko uporabite za hitro gradnjo povratnih povezav.

.

Vrste povratnih povezav

.

Sam povratne povezave sicer, v osnovi, ločim glede na moč (se pravi, katere so najmočnejše, katere so šibke), in tudi po tipu (ali je povratna povezava v obliki slike, besede, audia, pdf datoteke, itd…)

Sicer pa glede razlik med povratnimi povezavami, stroka gre še bistveno bolj v detajle, kot jaz:

  • npr. Neil Patel, v članku o tem kakšne vrste povratnih povezav sploh potrebuje katera spletna stran, loči povratne povezave tudi po legi, kje na spletni strani je ta postavljena.

.

Članek o tem je tukaj, slika pa spodaj….

.

.

Povratne povezave glede na vrsto

.

Najbolj znani in še iz starih časov optimizacije spletnih strani, so seznami različnih vrst povratnih povezav, vključevali naslednjih 6 tipov povratnih povezav:

.

Social bookmarking (to sem sam uporabljal prvi dve leti moje SEO kariere. Gre pa pri tem v bistvu za to, da v social bookmarking liste pač vpisuješ svoje ciljne url-je. Kolikor me spomin ne vara, sem približno v 40 minutah, na dan, zgradil 10 takšnih povezav).

.

Še danes obstajajo celi seznami teh social bookmarking strani.

Spodaj lepim enega, na katerem je 250 do follow social boomarking strani, kjer preprosto odprete svoje (brezplačne) račune, potem pa nekje v bio opisu, na hitro podtaknete link do svojega ciljnega url-ja. In čao.

Sourcewp:

.

Da ne bo kdaj kdo rekel, da ne najde priložnosti za to kam naj vpiše svoje spletne strani. 250 spletnih strani deljeno 10/dan = 25 dni dela. Minus prazniki, minus vikendi, pa kak dan, ko se nam ne da, pa smo skoraj na realnih 2 mesecih.

.

Pdf upload ni toliko poznan vsem, je pa tudi to super lahka pot do tega kako hitro graditi povratne povezave.
.

Logika deluje tako:
.

  • kot vemo, Google indeksira tudi pdf dokumente.
    Če je torej v pdf dokumentu povezava na naš ciljni url, to tudi šteje kot povratna povezava.

.

Dosti ljudi se izgovori, da nimajo pdf dokumentov, ki bi jih lahko kam naložili.
Preblisk: jaz jih tudi nimam. Zato pa jih na hitro naredim.

.

Kar v docu naredim enkrat osnutek kataloga za spletno stran za prehranska dopolnila, drugič osnutek kataloga za mizarje, tretjič osnutek kataloga za spletni marketing,…. Odprem doc, v njega skopiram nekaj besedila in eno sliko iz spletne strani, brez kopiranja in ročno pa napišem 1 odstavek ali vsaj stavek, ki vključuje ciljni url.

To zapakiram v pdf, in oddam na spletne strani, ki omogočajo uploadanje pdf-ov.

Verjetno vam je vsem najbolj poznana Academia.eu

.

Če se vam res “super ne da”, boste naredili en pdf osnutek kataloga in vse vam pomembne ciljne url-je zmetali v en dokument. Jaz ne delam tako. En osnutek, en dokument.

.

Lista spletnih strani, ki vam omogoča, da pdf-e (lahko iste) naložite, je tu.

.

Po isti logiki, kot povratno povezavo vtaknemo v pdf, je na internetu ena gora spletnih strani, ki omogoča, da na njih odlagate slike.

 

Ogromno izmed teh strani pa zraven slike omogoča, da še kaj lepega napišete.

In zakaj ta lepota ne bi bila vaša povratna povezava?

.

Primer:

Spletna stran 500px omogoča, da se (brezplačno) registrirate, objavite fotko, na desni pa še nekaj lepega napišete.
Spodnji screenšot je še iz časov, ko sem kot fanatik hitro gradil povratne povezave za vgradne omare:

.

Na sliki sem označil 2 puščici. Desna puščica kaže kje vpišete link, levo puščico pa sem naredil zato, da ne spregledate, da gre za spletno stran z DA 90.

.

Seznam strani, ki omogočajo image upload, imate tu.

.

Kako hitro graditi povratne povezave tako, da si zraven pojemo?

.

Če smo že obdelali pdf upload in pa image upload, dajmo po isti logiki še audio upload.

.

Na brzinco, preko mikrofona, kar na računalniku, posnamite “svoj najboljši audio” (pokličite na pomoč Justina Bieberja; sarcasm on)), in potem ta avdio izdelek poknite na spletne strani, ki pač namesto image in pdf uploada, omogočajo nalaganje avdio posnetkov. Precej izmed teh strani omogoča, da ob posnetku spet nekaj lepega napišete (kar pa je spet lahko povratna povezava).

.

Naslednja ideja so reviews sites.

.

Na internetu obstaja cela gora spletnih strani, ki omogočajo, da objavite svojo spletno stran z namenom, da pridobite “drugo mnenje”. Saj vemo… izdelamo spletno stran in zdaj bi samo radi izvedeli kaj si drugi mislijo o njej. Ker na ta način dobimo več kot dober feedback kako drugi vidijo našo internetno stran.

.

Da pa bi drugim pokazali našo spletno stran, jo je treba nekam vpisati.
Torej, BACKLINK, KI GA V BISTVU SPLETNE STRANI KOMAJ ČAKAJO, DA JE OBJAVLJEN.

.

Na Hubspotu je seznam 19 spletnih strani, ki omogočajo, da na njih vpišete svoje spletne strani.

.

Ena, super stara, a še vedno obstoječa tehnika, je vpis vaše spletne strani v različne imenike.
V Sloveniji npr. lahko svojo spletno stran vpišete na povezave.si, teh imenikov in direktorijev pa je na internetu (doma in v tujini) kot toče. Samo v Google vtipkajte spletni imenik ali pa spletni direktorij.

.

.

Vse, do sem opisane idejice, so super stare in super lahke (posledično veste kakšna je moč povratnih povezav iz njih).
A jaz jih na vašem mestu, vseeno NE BI ODREZAL.

.

Še posebej iz vidika “naravne” gradnje povratnih povezav, vam še danes, tudi tuja stroka, svetuje, da se gradnja povratnih povezav v prvih 14 dneh, začne počasi in z lahkimi linkeci.

To so ti objavljeni zgoraj.

.

Nekateri spletni mojstri vam bodo celo (še danes) povedali, da za nekatere (srednje težke) besede, še vedno zadošča samo redna uporaba zgoraj opisanih metod.
.

Finta:

.

Če tudi s temi metodami ne boste premaknili pozicij za najtežje besede, so metode vseeno dobre, če ne za drugo, pa vsaj za diverzifikacijo vašega backlink portfelja.

.

p.s. ne pozabite delati evidence, drugače boste čez eno leto pečeni

.

Priporočam še:
Primeri kako hitro graditi povratne povezave (ki jih pogosto pozabimo)
18 ways to get high quality backlinks instantly – Kaiserthesage
20 SEO link building tips for 2017 – LinkResearchTools

Follow Matija:
Mož, ki preprosto že predolgo brcam po onsite in offsite SEO sceni. Še dobro, da imam družino in tek. Vse svoje najnovejše pogruntavščine iz offsite SEO poskušam deliti tudi na LinkedIn-u, a iskreno zapisano nerad (ker je to tematika, ki ne pritegne ravno široke publike).