Kaj je bolj pomembno za doseganje SEO rezultatov? Onsite SEO ali offsite seo optimizacija?

Objavljeno v Blog | 0

V tem blog zapisu, sem se (priznam, da v pretežni meri zaradi lastnega izobraževanja, delno pa tudi zato, ker vem, da celo goro digitalno, marketinške, še posebej pa SEO stroke, muči isto vprašanje), odločil, da preverim kaj trenutno spletna scena meni, da je bolj pomembno pri spletni optimizaciji. Napori in energija vložena v onsite SEO ali offsite SEO?

.

Kako sem se lotil iskanja odgovora?

.

Odgovor na vprašanje “onsite SEO vs offsite SEO” za SEO uspeh, sem iskal preko različnih poti:

 

 • zanimalo me je kaj o tem piše na spletnih straneh,
 • zanimalo me je, kaj pravijo na to temo v spletnih skupnostih,
 • zanimalo me je tudi kako na to vprašanje odgovarjajo seo strokovnjaki in
 • pogledal sem celo kaj o tem menijo na youtubu

.

Ker, kot boste videli, po teh poteh, do zadovoljivega odgovora nisem prišel, sem v nadaljevanju, namesto iskanja ali je bolj pomemben onsite seo ali offsite seo, začel raziskovati ali lahko rangiramo spletno stran, brez offsite seo.

.

Kaj o “onsite seo optimizaciji vs offsite seo” piše na spletnih straneh?

.

Preden preberete nadaljevanje zgodbe, naj samo na hitrco povem, da do odgovora (čez Google) niti približno ni tako lahko priti (ker je večina zapisov na temo “onsite seo optimizacija vs offsite seo”, fokusirana na to, da pojasni razlike med eno in drugo vrsto optimiziranja spletnih strani, nič kaj pa jih nisem našel, ki bi argumentirano odkrivale kateri del SEO optimizacije, je bolj pomemben).

.

Še najbližje mojemo iskanju odgovora je bil sicer zapis On-site or off-site SEO: Which is more important  – SitePronews (ampak je po letu objave sodeč (2013), reklamah na strani ter strukturi url-ja, očitno, da gre za PR-ovski članek, ki, tako kot drugi, ne povedo, kaj bistveno aktualnega in konkretnega.

.

V, za SEO razmere, zelo starem forumu, ki sem ga našel na netu (tako je star, da nočem deliti niti linka), je o tem tekla debata že leta 2012, ker pa se tudi tam udeleženci bolj ali manj, na koncu strinjajo, da je za SEO, pomembno oboje, tudi v tisti debati nekih konkretnih podatkov, za moje raziskovanje, nisem našel.

.

Na Square2Marketing je objavljen članek z naslovom What’s the right mix at onsite and offsite seo optimization (a tudi tam je povzetek razmeroma enak drugim, češ, da je obojega treba pač uporabljati v ustrezni meri (kot, da bi bral slovenske politike; stavek ni napačen, pove pa tudi nič).

.

Generalno gledano, boste, če boste sami raziskovali to tematiko, v največ primerih, prišli do spodnjega zaključka (kot je objavljen na Cleverism:

.

onsite seo vs offsite seo optimizacija

.

Kaj o bolj pomembni sestavini SEO uspeha
pravijo v spletnih skupnostih?

.

Na Quori, se je na temo pomembnosti onsite seo v primerjavi z offsite seo, pojavilo 14 odgovorov (tukaj), nekdanja vsebinska marketingašica na Ahrefs-u, Anastasiia Khlystova, je svoj odgovor podala z mnenjem, podprtim z raziskavo Ahrefs:

.

Leto odgovora je 2017 (kar niti ni tako staro – v primerjavi s pretežno PR zapisi o tem, na Googlu).

.

Anastasiia ima občutek, da je off site SEO (ona ga imenuje off page), bolj pomemben, kot onpage (on site SEO).
A tudi tu očitno opozori, da offpage SEO nima šans, če onpage SEO stran ni “pošlihtana” kot se šika.
Raziskava, ki jo omenja v odgovoru, je ta.

.

offsite seo optimizacija

.

Drugih, s podatki opremljenih razprav, v spletnih skupnostih, nisem našel, razen eno krajšo, še na Moz-u.

.

Kaj o tem ali je bolj pomemben onpage SEO ali offsite SEO, pravijo SEO in search engine marketing, strokovnjaki?

.

 • Neil Patel, je objavil All you need to know about offpage seo. V njem odgovora na to ali je bolj pomemben onsite ali offsite seo, žal ni. Je pa v njem en kup odgovorov kako izvajati tako onsite SEO, kot offsite SEO.

 

 • Nathan Gotch, v svoji objavi o popolni SEO strategiji, offsite SEO sploh ne omenja.

 

 • Brian Dean, v študiji ranking faktorjev, sicer raziskuje čez 200 SEO faktorjev, a tudi on jih ne ločuje na to kateri (onsite ali offsite) so bolj pomembni.

 

.

 • Ni nepomembno tudi omeniti, da je vprašanje “onsite seo optimizacije vs off site seo”  tudi redno na “jedilniku” mojih sogovornikov, s katerimi sodelujem na področju spletno marketinškega nastopa. Tako z mojimi mentoriranci, poslovnimi partnerji, digitalnimi in marketinškimi agencijami in drugimi, pri katerih že samo dobim občutek, da sodelujemo na podobnih področjih.

.

Ker ima vsak izmed zgornjih svoj pogled na to vprašanje, sem se odločil odgovore poiskati še na drugačen način.

 

Zdaj čez Google nisem več preverjal “vpliv onsite vs offsite seo”, ampak sem Googlu postavil drugo vprašanje….

.

Ali lahko spletno stran pripeljemo na prvo stran Googla BREZ offsite SEO?

.

Poglejte zakaj sem novo vprašanje očitno zastavil boljše kot prvo….

.

.

Vir študije: Moz

.

 • druga raziskava (RankXL) pravi, da je sicer mogoče rangirati tudi brez povratnih povezav, a, le na nekonkurenčne ključne besede.

.

 • tretji post (trickyEnough), nakaže trike kako je mogoče rangirati spletno stran tudi brez backlinkov (p.s. enega izmed opisanih na Seo-Praktik.si, uporabljam tudi sam in ga pri analiziranju spletnih strani mojih naročnikov, svetujem tudi njim).

.

Moj sklep

.

Glede na to, da se sam, v lovu na najvišje pozicije, v času tega zapisa (oktober 2018), gibljem že sedmo leto in, da je za mano, zraven zgoraj opisanih in pregledanih virov, še cela gora lastnih izkušenj, je moje MNENJE (za katerega dopuščam, da je čisto napačno)), sledeče:

.

 • prvih mest na Googlu, brez zunanjih povratnih povezav, na TEŽKE ključne besede NI MOGOČE dosegati
 • hitrost napredovanja spletne strani na najtežje ključne besede, je močno odvisna od kakovosti povratnih povezav (predvsem v začetkih, sem zgradil na tisoče povratnih povezav, na dnevni bazi, zdaj včasih, za posamezno ključno besedo, potrebujem 5 DOBRIH LINKOV) – Primer SEO članka.
 • niti približno ne želim dajati ne obljub, ne garancij, da lahko nekoga pripeljem na prve Googlove pozicije, v točno določenem času (priporočam še: Koliko časa traja, da pridemo na prvo stran Googla? in Premik spletne strani za 61 mest (z eno povratno povezavo).
 • itak pa, zraven off site seo optimiziranja, zdaleč največ stavim na quality content in long tail ključne besede

.

Sicer pa, sposobnost SEO je samo del zgodbice spletnega marketinga.
O drugem delu, sem pisal v članku, na osebnem blogu: Kako zastaviti spletno zgodbo tako, da ta, tudi brez poznavanja SEO, pridobiva vedno več posla.

Follow Matija:
Mož, ki preprosto že predolgo brcam po onsite in offsite SEO sceni. Še dobro, da imam družino in tek. Vse svoje najnovejše pogruntavščine iz offsite SEO poskušam deliti tudi na LinkedIn-u, a iskreno zapisano nerad (ker je to tematika, ki ne pritegne ravno široke publike).